SARIVELİLER


          SARIVELİLER
 Sarıveliler 1967 yılında Turcalar ve Küçük Karapınar Köylerinin birleşmesi ile Kasaba Belediyesi, 1990 yılında ise 3644 sayılı Yasa ile Karaman iline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçemiz 8 mahalle, 12 köy ve 1 kasabadan oluşmaktadır. Sarıveliler’ den Karaman 165 Km,  Konya 165 Km. Alanya’ ya ise 86 Km. mesafede Toros Dağlarının eteğine kurulmuştur. Sarıveliler’ in Deniz seviyesinden yüksekliği 1650 Metredir. 1850 metreye ulaşan yükseltiler de vardır. Arazide eğim %30 ‘un üzerindedir. Sarıveliler geniş bir vadiye (Başdere vadisi)  kurulmuştur. İlçemizde yaşanan iklim ise tam anlamıyla karasal iklimdir. Yazları oldukça sıcak ve az yağışlı, kışları sert ve kar yağışlıdır. 2007 yılı genel nüfus sayımı verilerine göre, Sarıveliler ilçesinin 12 köyü, 1 kasaba ile toplam nüfusu 14.527dir. İlçe merkezi nüfusu ise 5.127 ‘ dır. İlçemizde yaz mevsimi nüfusu, göçerlerin yaylalara çıkması ile 30-35 bine ulaşmaktadır.
Bölgenin Tarihçesi
Sarıveliler’ deki dağlar ve tepelerdeki birçok tarihi kalıntı, bölgenin tarih öncelerine uzanan birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını göstermekte, Tepe diye adlandırılan dağın doruğundaki kilisesinin bulunduğu geniş düzlük, Kale Mevkii, Uğurlu Köristanı, Göktepe Köristanı, Çukurbağ Kalesi, geçmişten günümüze kadar çeşitli medeniyetlere ait izler taşımaktadır. Tarih öncesinde Hititler’in, sonrasında Romalılar’ın yaşantılarına dair kalıntılar yer almaktadır.
Tarihi kalıntılar, Sarıveliler ve çevresinde, Hititler’in (M.Ö 1000), Romalılar’ın (M.S 103), Bizanslılar’ın ve Selçuklular’ın (M.S 1115), Karamanoğulları’nın (M.S 1213-1228) ve Osmanlılar’ın yaşadığını göstermektedir.
Son döneme bakıldığında, Başdere Havzası’ndaki en büyük yerleşme ve İlçe merkezi olan Sarıveliler’in eski ismi ile Başdere’nin, 1967’ye kadar Ermenek’e bağlı büyük bir köy, 1967’den sonra kasaba ve 1990’dan itibaren Karaman iline bağlı bir ilçe olduğu görülmektedir. Eski adı Fariske olan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen Göktepe ise 1957 yılında belediye olmuştur.

           Yerleşim – Altyapı:  Sarıveliler ilçe merkezinde ticaret akslarında kanalizasyon sistemi tesis edilmiştir. İlçemizin tüm kanalizasyon sisteminin yapımı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bölgemizdeki bütün yerleşimlerin, tamamının elektrik, telefon ve kapalı devre içme suyu şebekesi mevcuttur.
İlçemizde organik ve dağınık yerleşme dokusu hakimdir. Bu yapı da teknik altyapı hizmetlerinin tesis edilmesini güçleştirmektedir.
Ulaştırma:    Sarıveliler – Taşkent, Sarıveliler – Ermenek, Sarıveliler – Alanya yolları karayolları ağında bulunan yollardır. Karayolları ağındaki yolların tamamı asfalttır. Sarıveliler’ in köy yollarının %70 asfalttır.
YERLEŞİM BİRİMİ
İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI
YERLEŞİM BİRİMİ
İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI
Esentepe Köyü
15 km.
Göktepe Merkez
8 km.
Günder Köyü
13 km.
Adiller Köyü
1 km.
Işıklı Köyü
17 km.
Ortaköy Köyü
4 km.
Uğurlu Köyü
8 km.
Çevrekavak Köyü
4 km.
Daran Köyü
20 km.
Civandere Köyü
8 km.
Koçaşlı Köyü
26 km.
Civler Köyü
4 km.
Dumlugöze Köyü
37 km.
            Sarıveliler ilçe merkezi ile Alanya, Antalya, Ermenek, Karaman ve Konya arasında otobüs seferleri düzenlenmekte, kasaba ve köylere de Sarıveliler’den servis hizmeti verilmektedir. Çizelge 3.14’de otobüs seferlerine ilişkin veriler yer almaktadır.
Kaynak: Sarıveliler Mem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar